Grygovské otevřené fórum

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Autor Téma: Recepty  (Přečteno 10078 krát)

0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Leoš

  • Nováček
  • *
  • Oblíbenost: +148/-19
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 35
Recepty
« kdy: Listopad 10, 2006, 09:46:15 dopoledne »

Vánoční cukroví

Komentáře netřeba, klikněte SEM

Poznámky:

- nutná trpělivost, načítání trvá dost dlouho, protože soubor je velký, ale uvidíte, že to za to stojí ...

- všechny recepty jsem zatím nevyzkoušela, po nahlédnutí do kuchařky jistě pochopíte proč, takže vaříte a mícháte na vlastní nebezpečí bez jakékoli záruky z mé strany
 
« Poslední změna: Listopad 08, 2007, 23:23:13 odpoledne od J.S. »
IP zaznamenána

J.D.

  • Host
Re: Vánoční cukroví
« Odpověď #1 kdy: Listopad 10, 2006, 14:50:43 odpoledne »

Skvělé recepty! Dají se určitě využít i při jiné příležitosti než o Vánocích. Mlsat se dá přece kdykoli. Víte jak špatně se ty následky vánočního obžerství likvidují? A proto raději trénujme žaludek po celý rok.
IP zaznamenána

J.S.

  • Amatérský pisálek
  • Globální Moderátor
  • Ultrasuperčlen
  • *****
  • Oblíbenost: +551/-25
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 1067
  • F. Schiller (1759-1805): Život znamená snít.
Dort Tiramyšu
« Odpověď #2 kdy: Listopad 18, 2006, 18:06:09 odpoledne »

Ne vždy musí být napodobenina diametrálně odlišná od originálu. Přesvědčte se sami a zkuste:

„Dort Tiramyšu“


Potřebujete:

1. Krém:    

1 pomazánkové máslo
1 šlehačku
10 dkg cukru
popř. půl vaničky měkkého tvarohu, ne nízkotučného

vše ušlehejte elektrickým ručním šlehačem.

2. Půl čtvrtlitrového hrnku silné kávy.

3. Kulaté piškoty (jedno velké balení nebo dvě malá).

Další postup:

Do dortové formy rozložte na dno piškoty v jedné vrstvě, dostatečně prokapejte kávou (nebo též alkoholem nebo šťávou z kompotu), navrch krém, opět vrstvu piškotů, prokapejte, atd., končí se krémem, který se na závěr posype kakaem.

Nechejte do druhého dne odležet.

Výsledek může vypadat takto. Dlouho však nevydržel, protože byl výborný.




Podrobné informace o originálu a recept na TIRAMISU:
http://dadala.hyperlinx.cz/hypsladkuch/ovodez/ovodezr0016.html
« Poslední změna: Červen 24, 2007, 21:04:16 odpoledne od J.S. »
IP zaznamenána

                                                                            J.S.

Petr Chramosta

  • Administrátor
  • Superčlen
  • *******
  • Oblíbenost: +193/-32
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 699
  • Skype: mistostarosta
    • Skupina Žízeň
Re: Dort Tiramyšu - recept
« Odpověď #3 kdy: Listopad 25, 2006, 16:19:44 odpoledne »

Tak dnes jsem to vyzkoušel a docela se dort jeden povedl.

Dovolil jsem si vylepšit ho skupinkou jahod z TV reklamy, vždycky když ji vidím začnu slintat ;)

Dal jsem ho ztuhnout do lednice, ale dlouho jsem to nevydržel  ;D


Vytáhl na stůl ::)


A málem nestihl vyfotit :'(
« Poslední změna: Červen 25, 2007, 17:29:11 odpoledne od J.S. »
IP zaznamenána
Kéž nebe spustí záchranný pás, půjde-li proti nám, to co je z nás.

J.S.

  • Amatérský pisálek
  • Globální Moderátor
  • Ultrasuperčlen
  • *****
  • Oblíbenost: +551/-25
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 1067
  • F. Schiller (1759-1805): Život znamená snít.
Falešný tatarák z brambor
« Odpověď #4 kdy: Listopad 27, 2006, 07:57:21 dopoledne »

Tatarák je tatarák, maso je maso, ale svět chce být klamán a šálen. Proto zveřejňuji "švindlrecept" na


falešný tatarák z brambor:


4 brambory vařené ve slupce najemno nastrouhané
3 stroužky prolisovaného česneku
1 cibule nakrájená na kostičky
5 lžic oleje
4 lžíce kečupu
1 lžička sladké papriky
1 lžička pálivé papriky
Sojová omáčka (přiměřeně dle vkusu, chuti a odvahy)
Worcester (stejně jako v předchozím případě)

Smícháme a směsí potíráme topinky


« Poslední změna: Červen 25, 2007, 16:23:35 odpoledne od J.S. »
IP zaznamenána

                                                                            J.S.

Petr Chramosta

  • Administrátor
  • Superčlen
  • *******
  • Oblíbenost: +193/-32
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 699
  • Skype: mistostarosta
    • Skupina Žízeň
Bramborové saláty
« Odpověď #5 kdy: Prosinec 17, 2006, 19:01:26 odpoledne »

Tradiční vánoční bramborový salát stokrát jinak. Základní suroviny jsou pro všechny saláty stejné, přidáváním různých ingrediencí však zásadně měníme jejich chuť a podstatu. Ač se zdá, že receptů je příliš, jsme schopni při dokonalé přípravě surovin tyto modifikace zvládnout.

BRAMBOROVÃ? SALÃ?T PO FRANCOUZSKU
Ingredience:
•  500g salátových brambor
•  3 lžíce nahrubo posekané, hnědé šalotky
•  2 lžíce bílého vína
•  2 lžíce octa z bílého vína
•  čerstvě umletý pepř
•  3 lžíce olivového oleje,/li>
•  1 stroužek česneku
•  1/3 hrnku mladých, celerových lístků, natrhaných
•  hrubá sůl

Příprava:
Uvařené brambory slijeme, ještě teplé oloupeme, pokrájíme na osminky a dáme do mísy. Šalotku nasekáme najemno a smícháme jí s prolisovaným česnekem, vínem a octem. Nalijeme na ještě teplé brambory, přidáme olej, osolíme a opepříme, zlehka promícháme a nakonec posypeme nakrájenými celerovými lístky.


BRAMBOROVÃ? SALÃ?T PO ITALSKU
Ingredience:
•  500 g malých brambor ve slupce
•  1 lžíce citrónové šťávy
•  1 lžíce vinného octa
•  2 stroužky česneku
•  8 rajčat sušených (můžeme zakoupit sušená rajčata v konzervě)
•  4 lžíce bílého jogurtu
•  2 lžíce nasekané petrželky
•  sůl
•  čerstvě mletý pepř
•  olivový olej extra virgine
•  majonéza

Postup:
Brambory očistíme, překrojíme napůl a vložíme do hrnce s vodou. Přivedeme k varu a vaříme 8 – 12 minut, nebo až začnou měknout. Poté necháme brambory důkladně okapat, zalijeme je citronovou šťávou rozmíchanou s prolisovaným česnekem, promícháme a odložíme stranou vychladnout. V misce smícháme jogurt a majonézu a podle chuti mírně osolíme a opepříme. Promícháme se sušenými rajčaty nakrájenými na tenké nudličky a nasekanou petrželkou. Bramborový salát vložíme na 20 minut do lednice a pak podáváme jako předkrm nebo přílohu.


BRAMBOROVÃ? SALÃ?T PO NÄšMECKU
Ingredience:
•  400 g uvařených brambor
•  2 kyselá jablka
•  3 lžíce majonézy
•  velká naložená sladkokyselá okurka na jemno nakrájená
•  2 filátka herinku
•  posekaná petrželka
•  1 uvařená červená řepa
•  1 cibulka

Zálivka:
•  3 lžíce olivového oleje
•  1 lžíce vinného octa
•  2 lžičky pikantní hořčice
•  špetka soli
•  pepř

Postup:
V míse smícháme na kostičky pokrájené brambory, okurku, řepu, cibuli, jablka a majonézu. Urovnáme do mísy a navrchu poklademe nakrájenými herinky a posypeme petrželkou.

Před podáváním zalijeme zálivkou, pro kterou jsme našlehali všechny její ingredience v uzavřené skleničce.


JEDNODUCHÃ? BRAMBOROVÃ? SALÃ?T
Ingredience:
•  500 g salátových brambor
•  1 velká cibule
•  1 velké kyselé jablko
•  4 kyselé okurky
•  200 g majonézy
•  sůl, bílý pepř

Postup:
Brambory uvaříme ve slupce, necháme trochu zchladit, oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, okurky a oloupané jablko, osolíme a opepříme a zlehka ručně promícháme.
Přidáme majonézu a znovu zlehka promícháme a necháme uležet do druhého dne v lednici.


BRAMBOROVÃ? SALÃ?T SVÃ?TEČNÃ?
Ingredience:
•  500 g brambor
•  50 g sterilovaného hrášku
•  3 nakládané okurky
•  2 vejce
•  100 g šunkového salámu
•  cibule
•  1 mrkev
•  1 petržel
•  malý celer
•  100 g anglické slaniny
•  konzerva šprotů
•  citronová šťáva
•  sůl, bílý pepř
•  1 lžíce dijonské nebo plnotučné hořčice
•  1 lžička worcesterové omáčky
•  majonéza dle chuti

Postup:
Den předem uvaříme brambory ve slupce a očištěnou neloupanou kořenovou zeleninu. Druhý den zeleninu a brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme sterilovaný hrášek, na kostičky nakrájené okurky, vejce natvrdo, šunkový salám, jemně nasekanou cibuli, šproty, osolíme, opepříme a promícháme.
V pánvičce rozškvaříme na malé kostičky nakrájenou slaninu, vmícháme ji do směsi a necháme slaninu i výpek do směsi asi hodinu natáhnout. Teprve potom přidáme majonézu, citronovou šťávou, worcesterovou omáčkou, hořčicí a necháme odležet.


BÃ?JEČNÃ? BRAMBOROVÃ? SALÃ?T
Ingredience:
•  500 g olejnatých brambor
•  1 celer
•  3 mrkve
•  1 petržel
•  100 g bílých uvařených fazolí – mohou být i z konzervy
•  50 g uzeného jazyka<Úli>
•  4 sardelky
•  2 kyselé okurky
•  1 oloupané jablko
•  1 cibule
•  10 g kaparů
•  2 natvrdo uvařená vejce
•  4 vejce naměkko
•  2 lžíce jablečného octa
•  zelená petržel na ozdobu
•  1 lžička třtinového cukru
•  1 lžíce hrubozrnné hořčice
•  majonéza
•  tlučený pepř
•  sůl

Postup:
Očištěnou kořenovou zeleninu a brambory uvaříme v osolené vodě s octem doměkka, potom je nakrájíme na jemné kostičky. Předem namočené fazole uvaříme a přisypeme k bramborám. Přidáme na kostičky nakrájený uzený jazyk, sardelky, nakrájenou kyselou okurkou, nastrouhané jablko, vejce natvrdo, vejce uvařená naměkko, rozmačkaná vidličkou, nasekanou cibuli a kapary. Do takto připravené směsi přidáme majonézu, dochutíme solí, pepřem, hořčicí, promícháme a necháme vychladit.
(www.nova.cz)
« Poslední změna: Prosinec 18, 2006, 21:15:37 odpoledne od Petr Chramosta »
IP zaznamenána
Kéž nebe spustí záchranný pás, půjde-li proti nám, to co je z nás.

J.S.

  • Amatérský pisálek
  • Globální Moderátor
  • Ultrasuperčlen
  • *****
  • Oblíbenost: +551/-25
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 1067
  • F. Schiller (1759-1805): Život znamená snít.
Pečené vepřové koleno
« Odpověď #6 kdy: Duben 02, 2007, 11:15:48 dopoledne »

Pečené vepřové koleno paní Heleny

Vepřové koleno zadní vykostíme (prodává se též rovnou bez kosti), kůži nařízneme ve tvaru malých kostiček (asi jako když si opékáte špekáčky), lehce posolíme a přes noc naložíme do níže uvedeného nálevu do vyšší nádoby, aby bylo koleno celé potopené.

Nálev:

necelý 1/2 l světlého desetistupňového piva
6 kuliček nového koření
5 hřebíčků
10 pepřů
4 kuliček jalovce


Druhý den koleno vyndéme, na pekáč dáme 2 lžíce sádla, na to umístíme koleno, posolíme, posypeme cibulí (4-5 ks) nakrájenou na proužky nebo kolečka a česnekem (2 stroužky) nakrájeným na plátky a zalijeme nálevem. Nejprve dusíme  přiklopené téměř do měkka, ke konci odklopíme, a dopečeme hezky do červena.  V případě potřeby podlijeme vodou. Dušení a pečení trvá cca 2 hod.

Nejlepší příloha je Údajně bramborový knedlík, ale výborné je i s chlebem.
« Poslední změna: Červen 25, 2007, 16:00:44 odpoledne od J.S. »
IP zaznamenána

                                                                            J.S.

Dosik

  • Plný člen
  • ***
  • Oblíbenost: +114/-42
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 180
OŘÃ?ŠKOVÉ MÄšSÃ?ČKY
« Odpověď #7 kdy: Duben 16, 2007, 20:52:00 odpoledne »

OŘÃ?ŠKOVÉ MÄšSÃ?ČKY
Asi na  30 kousků
Na těsto:
§   70g moučkového cukru
§   sůl
§   1 lžička rumu
§   160g hladké mouky
§   40g mletých lískových oříšků
§   1 vejce
§   130g másla
Na náplň
§   250g másla
§   300g moučkového cukru
§   3 lžíce kakaa
§   100g mletých lískových oříšků
§   100g rozinek
§   180g piškotových drobečků
§   100g čokoládové polevy
Postup:
1.   Přísady na těsto smícháme, zabalíme je do fólie a uložíme na 30 min. do ledničky. Troubu rozpálíme na 180°C. Z těsta vyválíme placku silnou asi 3mm. Vykrájíme měsíčky a vyrovnáme je na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme asi 6 minut a dáme vychladnout.
2.   Rozpustíme máslo a smícháme je s cukrem, kakaem, oříšky, rozinkami a piškotovými drobečky. Hmotu rozetřeme do plochy vysoké asi 1cm, necháme ztuhnout a vykrájíme měsíčky. Rozpustíme polevu a potřeme ji spodní stranu pečeného cukroví. Zezdola i svrchu je přilepíme na ořechové měsíčky a ozdobíme zbylou čokoládou.

PS: foto bohuzel nemam, nez jsem to stacil vyfotit, tak se to snedlo  :)
tak kdyby to nekdo delal a nesnedl to driv nez to vyfoti, tak at sem da fotku  ;) ...dekuju
IP zaznamenána

Leoš

  • Nováček
  • *
  • Oblíbenost: +148/-19
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 35
Recepty
« Odpověď #8 kdy: Červen 25, 2007, 05:34:37 dopoledne »

Recepty

Jelikož je toho moc, klikněte pro stažení souboru ve formátu DOC (a zvolte otevřít nebo uložit):

Dobroty

Grilovací směsi

Hermelín

Hovězí roštěnky

Hovězí speciál

Jablečné recepty

Kuře

Marinády

Ryby

Těstoviny

Uzenina

Vepřové kotlety

Vepřové maso

Vepřové řízky

Zeleninové saláty

Čokoládová bomba


Všem klohnilům přeji DOBROU CHUŤ!
« Poslední změna: Červen 25, 2007, 16:18:06 odpoledne od Leoš »
IP zaznamenána

Leoš

  • Nováček
  • *
  • Oblíbenost: +148/-19
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 35
Dietní příbor
« Odpověď #9 kdy: Červen 25, 2007, 16:14:31 odpoledne »

Pokud hodně přibíráte, zkuste "dietní" příbor:

« Poslední změna: Červen 25, 2007, 16:22:07 odpoledne od J.S. »
IP zaznamenána

J.S.

  • Amatérský pisálek
  • Globální Moderátor
  • Ultrasuperčlen
  • *****
  • Oblíbenost: +551/-25
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 1067
  • F. Schiller (1759-1805): Život znamená snít.
Domácí vaječný koňak
« Odpověď #10 kdy: Listopad 05, 2007, 18:28:04 odpoledne »

Nejen chlebem živ je člověk.

Domácí vaječný koňak chutná skvěle v každém ročním období. O Vánocích ale pomůže příjemně dotvořit atmosféru. Můžete ho přidat i do kávy nebo cukroví.


Domácí vaječný koňak

7-8 žloutků
1 slazené a 1 neslazené kondenzované mléko
1 šálek obyčejného mléka
2 vanilinové cukry
1/4 l rumu

Do vhodné nádoby nalijeme neslazené kondenzované a obyčejné mléko a rozšleháme v něm žloutky s vanilinovým cukrem. Dál šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí směsi (nesmí se vařit!).

Stáhneme z ohně, přidáme slazené kondenzované mléko a za občasného zamíchání necháme vychladnout. Nakonec přidáme rum a dobře promícháme. Naplníme skleněné láhve a ukládáme v chladu.
IP zaznamenána

                                                                            J.S.

J.S.

  • Amatérský pisálek
  • Globální Moderátor
  • Ultrasuperčlen
  • *****
  • Oblíbenost: +551/-25
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 1067
  • F. Schiller (1759-1805): Život znamená snít.
Topinky
« Odpověď #11 kdy: Listopad 08, 2007, 18:45:44 odpoledne »

Máte rádi


TOPINKY?

« Poslední změna: Listopad 08, 2007, 23:24:10 odpoledne od J.S. »
IP zaznamenána

                                                                            J.S.

Petr Chramosta

  • Administrátor
  • Superčlen
  • *******
  • Oblíbenost: +193/-32
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 699
  • Skype: mistostarosta
    • Skupina Žízeň
Re: Recepty
« Odpověď #12 kdy: Listopad 08, 2007, 23:11:16 odpoledne »

Musím doplnit mou oblíbenou
topinku pana Voka
Ingredience:
1 krajíc chleba, 1 vejce, měkký roztíratelný sýr, olej
Popis přípravy:
Z krajíce vykrojíme střídu a kůrku necháme vcelku.
Kroužek kůrky vložíme do horkého tuku a do otvoru nalijeme osolené vejce.
Do otvoru  přimáčkneme střídu, namazanou sýrem a opečeme s obou stran.
IP zaznamenána
Kéž nebe spustí záchranný pás, půjde-li proti nám, to co je z nás.

Leoš

  • Nováček
  • *
  • Oblíbenost: +148/-19
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 35
PRDELKY - TIP PRO LETOŠNÃ? VÃ?NOCE !
« Odpověď #13 kdy: Listopad 13, 2007, 17:03:59 odpoledne »

TIP PRO LETOŠNÃ? VÃ?NOCE !

Prdelky

Ingredience:

Těsto: 240 g hladké mouky, 100 g másla, 80 g cukru moučka, trochu prášku  do pečiva, špetka soli, 2 žloutky nebo 1 vejce

Bílková poleva: 2 lžíce prosátého moučkového cukru, kousek bílku (asi jako hrášek), lžička citronové šťávy

Postup přípravy:

Vše smícháme v hladké těsto, dáme na půl hodiny odpočinout do chladu. Pak vykrajujeme srdíčka, kterým odřízeme asi 1 cm špičky (záleží na velikosti vykrajovací formičky). Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C horkovzduch asi 8 minut. Po upečení slepujeme po dvou pikantní zavařeninou a bílkovou  polevou nakreslíme dle fantazie kalhotky. Tvary můžeme dělat z jakéhokoliv lineckého těsta. Jen doporučuji hladkou mouku a velmi jemný cukr, jinak budete mít  prdelky rovnou s celulitidou.

IP zaznamenána
 

Stránka vytvořena za 0.676 sekund, 25 dotazů.