Dobrý den,
dětské hřiště v parku je hrazeno z obecního rozpočtu. Nebylo však vybudováno z nějakého rozmaru současného zastupitelstva, ale (kromě toho, že pro radost dětí v obci) čistě z praktických a nutných důvodů.
Možná mě někdo opět nařkne z toho, že se zase hrabu v minulosti. Ale musím, abych Vám to mohl vysvětlit. Zdržím se osobních poznámek a celou záležitost Vám vysvětlím pomocí faktů.
Takže věc se má tak:
V roce 1999 byla obcí Grygov uspořádána veřejná finanční sbírka "zvonkohra" na vybudování zvonkohry v prostorách grygovského parku. Co je zvonkohra asi víte, případně si zajeďte do Brodku u Přerova, kde ji mají. Bylo vybráno přes 155.000,- Kč. Náklady na stavbu zvonkohry však odhadem představovaly zhruba 600.000,- Kč. Jelikož vybrané prostředky nestačily na stavbu, musely stále "ležet" na zvláštním bankovním účtu a nemohly být použity na nic jiného. Teoreticky se tedy mohlo stát, že tam mohly bez užitku ležet dalších 20 let.
Mimořádný audit v roce 2007 poukázal na nedoložené povolení konání této finanční sbírky, které se musí řídit zákonem o loteriích. Dotazem na krajském úřadě jsem zjistil, že ani kraj ani dřívější okres (okresní úřad) žádné povolení nevydal. V roce 2009 jsme na obecním úřadě v Grygově nalezli povolení, které však bylo vydáno přímo naším obecním úřadem v Grygově. Obec požádala o povolení a OÚ Grygov rozhodl. Jak jednoduché.
Jelikož zákon jednoznačně určuje, že povolení k finanční sbírce vydává v našem případě (tehdy) okresní úřad, nechal jsem všechny dokumenty posoudit na krajském úřadě. Krajský úřad rozhodl, že povolení z roku 1999 je neplatné, v rozporu se zákonem. Obec Grygov dostala pokutu v řádu několika tisíc Kč a hrozilo, že vybrané (a momentálně obcí nepoužitelné) prostředky budou obci odebrány. Podařilo se mi s krajským úřadem vyjednat, že prostředky budou obci ponechány pouze v případě, že je obec použije např. na vybudování zařízení pro děti. Zastupitelstvo obce schválilo použití těchto prostředků na stavbu dětského hřiště. Ostatní už víte.
Lanovku jako součást dětského hřiště žádná obec v okolí nemá. Osobně každý den vidím, že děti mají ze všech nových hřišť radost a to je nejdůležitější.
Hezký večer!
Ing. Tomáš Kubáček, starosta obce