Grygovské otevřené fórum

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Autor Téma: Léto letos přišlo brzy  (Přečteno 5025 krát)

0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

J.S.

  • Amatérský pisálek
  • Globální Moderátor
  • Ultrasuperčlen
  • *****
  • Oblíbenost: +551/-25
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 1067
  • F. Schiller (1759-1805): Život znamená snít.
Léto letos přišlo brzy
« kdy: Červen 17, 2007, 21:23:39 odpoledne »

Již několik dnů panuje pravé letní počasí, ač kalendářně je pořád ještě jaro. V Království je stále krásně a pokaždé je trochu jiné. Dnešek byl charakterizován všudypřítomnou až omamnou vůní kvetoucích lip, začaly růst houby (kozáci, kováři, růžovky a babky) a jako vždy zde stále něco pěkně kvete.




IP zaznamenána

                                                                            J.S.

J.S.

  • Amatérský pisálek
  • Globální Moderátor
  • Ultrasuperčlen
  • *****
  • Oblíbenost: +551/-25
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 1067
  • F. Schiller (1759-1805): Život znamená snít.
Re: Léto letos přišlo brzy
« Odpověď #1 kdy: Červen 23, 2007, 14:53:50 odpoledne »

Když jsem minulý týden napsal, že v Království roste Hřib kovář, někdo z mých známých podotkl cosi o houbařské latině ... Aby uvěřil, udělal jsem si i dnes malou houbařskou vycházku. Snad nejlepší jsou ve smetanové omáčce.








Rostou též kozáci.

IP zaznamenána

                                                                            J.S.

Jan

  • Nováček
  • *
  • Oblíbenost: +18/-3
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 21
Re: Léto letos přišlo brzy
« Odpověď #2 kdy: Červen 25, 2007, 07:17:56 dopoledne »

Jedlý, nutná však dlouhá tepelná Úprava, doporučuje se alespoň 30 minut. Při nedostatečném povaření může u citlivých osob způsobit nevolnost.
IP zaznamenána

Leoš

  • Nováček
  • *
  • Oblíbenost: +148/-19
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 35
Re: Léto letos přišlo brzy
« Odpověď #3 kdy: Červen 25, 2007, 11:49:12 dopoledne »

Sím, kozák nebo modrák?
IP zaznamenána

J.S.

  • Amatérský pisálek
  • Globální Moderátor
  • Ultrasuperčlen
  • *****
  • Oblíbenost: +551/-25
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 1067
  • F. Schiller (1759-1805): Život znamená snít.
Re: Léto letos přišlo brzy
« Odpověď #4 kdy: Červen 25, 2007, 11:55:01 dopoledne »

Kovář - nejen jedlý, ale též velmi chutný - ve smaženici, omáčce i pod masem. Příjemně tuhý a křupavý. Nedejte se odradit velmi intenzívním a rychlým modráním v místě otlačení či na řezu, vypadajícím dokonce jako černání. Sbíráme samozřejmě jen zdravé mladé exempláře. Konzumujeme jen houby, u kterých jsme si naprosto jisti, že jsou jedlé. Delší tepelná Úprava se preventivně doporučuje u všech druhů hub. Např. václavky jsou při nedostatečně dlouhé tepelné Úpravě mírně jedovaté. Není žádoucí jídla obsahující houby znovu ohřívat a déle skladovat. Také není vhodné konzumovat při a po houbovém jídle alkoholické nápoje. Speciálně v kombinaci s hnojníky způsobují nevolnost a vyvolávají zvracení, tj. působí podobně jako Antabus.  
« Poslední změna: Červen 25, 2007, 12:08:32 odpoledne od J.S. »
IP zaznamenána

                                                                            J.S.

Jan

  • Nováček
  • *
  • Oblíbenost: +18/-3
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 21
Re: Léto letos přišlo brzy
« Odpověď #5 kdy: Červen 26, 2007, 10:14:59 dopoledne »

Koloděj může při nedostatečné tepelné Úpravě u některých jedinců vyvolat nevolnost a zvracení, proto se doporučuje dlouhá tepelná Úprava (alespoň 30 minut).
IP zaznamenána

J.S.

  • Amatérský pisálek
  • Globální Moderátor
  • Ultrasuperčlen
  • *****
  • Oblíbenost: +551/-25
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 1067
  • F. Schiller (1759-1805): Život znamená snít.
Re: Léto letos přišlo brzy
« Odpověď #6 kdy: Červen 26, 2007, 15:35:50 odpoledne »

Kovář nebo Koloděj?

Hřib kovář (Boletus luridiformis Rostk., Boletus erythropus (Fr. ex Fr.) Krombh., Boletus luridus var. erythropus) je jedlá houba z čeledi hřibovitých. Klobouk má v průměru 5-20 cm, zpočátku je polokulovitý, později polštářovitý. Zbarven je kaštanově tmavohnědě až černohnědě. Povrch je v mládí sametový, suchý, stářím a pomačkáním šedě černá. Rourky jsou žlutozelené, póry zpočátku žluté, brzy však tmavě krvavě červené, pomačkáním modrozelenají. Třeň je je 5 - 15 cm dlouhý, 2 - 4 cm tlustý, v mládí břichatý až soudkovitý, pak kyjovitý až válcovitý. V dolní polovině je nápadně rozšířený. Celý povrch třeně je hustě pokrytý drobnými nachovými šupinkami. Nemá síťku, otlačená místa modrozelenají. Dužnina je sírožlutá, na řezu ihned intenzivně modrozelená, pak se odbarvuje do světle šedožluta. Chuť a vůni má nenápadnou a příjemnou. Výtrusný prach olivově hnědý. Roste v květnu až říjnu v jehličnatých a listnatých lesích na kyselé půdě, v horách a podhůří je častější. Vyskytuje se v celé Evropě, na Kavkaze a v Malé Asii. Kováři se lidově říkalo modrák, sivák, hněvuš, sinál (Beskydy) apod. Je jedlý a velmi chutný, avšak je nutná delší tepelná Úprava (uvádí se 20 minut), syrový nebo nedovařený může u citlivějších jedinců vyvolat trávicí potíže. Jeho použití v kuchyni je všestranné. Užívá se jednak do polévek, k přípravě omáček, dále pak je chutný na paprice, na smetaně, do těstovin, k masu apod.

Hřib koloděj (Boletus luridus Schaeff.: Fr.) je jedlá houba z čeledi hřibovitých. Klobouk má v průměru 5-20 cm, zbarven je světle kožově hnědě. Povrch je v mládí plstnatý, později sametový, pomačkáním trochu tmavnoucí.
Rourky jsou žluté, v dospělosti žlutozelené. Póry jsou zpočátku žluté, pak oranžové až cihlově červené, pomačkáním modrají. Třeň je 5 - 15 cm vysoký, 2 - 4 cm tlustý, v mládí břichatý či soudkovitý, v dospělosti válcovitý nebo kyjovitý, pod kloboukem žlutý, uprostřed červenavý, na spodku tmavě červený až hnědý, na žlutém podkladě vyniká červenohnědá až žlutočervená síťka z protažených ok. Dužnina je bledě žlutá, na řezu okamžitě modrozelená, po chvíli se odbarvuje do žlutošeda. Chuť a vůně je nenápadná a příjemná. Roste hojně v červnu až říjnu ve všech lesích, hlavně na okrajích, ale i mimo les, zvláště pod duby, lipami a jedlemi ale i břízami. Vyskytuje se v mírném pásmu po celé severní polokouli. Vzácněji jej lze nalézt i pod smrky. Upřednostňuje teplejší oblasti od nížin do podhůří a vápenité půdy. Je jedlý a velmi dobrý, musí se však minimálně 20 minut tepelně upravovat. Za syrova je mírně jedovatý. Nedoporučuje se po jeho konzumaci pít alkohol. Užívá se hlavně do polévek, k přípravě omáček, dále pak hlavně ve směsi s jinými houbami. Velmi dobře se také suší a zmrazuje. Kromě možnosti záměny za stejně jedlý hřib kovář je zaměňován za silně hořký hřib kříšť. Kříšť má však žlutá Ústí rourek, koloděj je má cihlově červená.
IP zaznamenána

                                                                            J.S.
 

Stránka vytvořena za 0.085 sekund, 24 dotazů.