Z obsahu mého horního příspěvku by mohlo být všem patrno, že nemohu být OHSt, a tak mě překvapilo, že si někteří myslí opak. Když jsem jej psal, vzpomněl jsem si na svého příbuzného, který dělá starostu velmi vzdálené české vsi. Jde o člověka hluboce věřícího, čestného, který rozhodně nikomu nikdy neukradl ani pětník a přesto mi nedávno říkal, že při představě hloubkového auditu nemůže klidně spát. Má zatím to štěstí, že je u „svých“ občanů populární…
Auditem splaskla jedna velká diskuzní bublina tohoto fóra, když se zde několikrát hovořilo o tom, kolik pozemků OHml levně odkoupil od obce na své podnikání a nakonec to v areálu truhlářství a minigolfu vypadá podle metrů čtverečných na zanedbatelný kousek.
Zbývá otázka, jak dále s výsledky auditu naložit. Jak pročítám audit, tak do cenové disproporce se dostaly ze tří pozemků dva. U jednoho je rozpor s cenou znaleckou a u druhého cenu znaleckou nevidím. Je otázkou, jestli má obec prodávat za cenu znaleckou anebo šroubovat cenu na maximum. Slyšel jsem různé zkazky o tom, jak cenu šroubovali jiní občané, kteří prodávali dotčenému OHml své pozemky pod kravínem a mám pocit, že to u některých hraničilo s vydíráním. Nepovažuji za správné, aby takto vyjednávala obec. Proto považuji za rozumné, aby obec prodávala za cenu znaleckou, pokud se nenajde více zájemců. Abych se dopracoval k nějakému závěru, tak za rozumné bych považoval navrhnout, pokud mají synové OHst. o pozemky zájem, aby je doplatili do znalecké ceny. To by mohlo být pro všechny přijatelné uzavření mimořádného auditu.
Nakonec když už jsem vytvořil tak dlouhý a špatně čitelný příspěvek, skončím moudrým citátem Johna Donna:
"Žádný člověk není ostrov sám pro sebe. Každý je kus nějakého kontinentu, část nějaké pevniny: spláchne-li moře hroudu, je Evropa menší, jako by to byl nějaký mys, jako by to byl statek tvých přátel nebo tvůj. Smrtí každého člověka je mne méně, neboť jsem část lidstva. A proto se nikdy neptej komu zvoní hrana. Zvoní tobě."