Pane Špási,
co jako člověk udělám, o tom si rozhoduji sám. Jestli jsem čestný, musí posoudit jiní. Pochybuji, že podpis v podobě monogramu za jasně vymezených okolností je možno považovat za nečestnost. Spousta nečestných se bezostyšně podepisuje vlastním jménem. Gentleman agreement je dvoustranná záležitost, nemůžete ji s nikým uzavřít jednostranně. Pro Účely tohoto fóra zůstanu navždy virtuálním J.S. z důvodů, které jsem zde jasně a podrobně rozebral. Nechápu, proč máte stále problém s mojí anonymitou, která ve skutečnosti žádnou anonymitou není. Snad vidíte, že nijak své virtuální existence nezneužívám. Já prostě nejsem ničím důležitý. Jsem jen prostý pasáček vepřů, který slouží tomu, aby fórum mělo nějaký řád a snažím se tím přispívat k veřejně prospěšné věci. A současně jsem občan, který chce veřejně projevovat své názory a má své důvody proto, aby k nim nepřipojil své jméno, ale podepisoval je pouhým monogramem. Jsem si naprosto jist, že pokud byste důvody, které mne k tomu vedou, znal, zachoval byste se stejně. Pokud mne chcete normálně lidsky oslovit, učiňte tak raději osobně. Vyhnete se tak případnému nedorozumění a zbytečným osobním výměnám názorů, které nám oběma snad ani nejsou zapotřebí. Vězte, že v osobním kontaktu používám se všemi své skutečné jméno. Vy přece dobře víte, s kým tady komunikujete, a nechápu, proč byste měl mít takovou potřebu vidět pod mými texty mé jméno, budu-li u Vás předpokládat jen dobré Úmysly.
Domníval jsem se, že záležitost s "žumpou" jsme si vyjasnili. Z mé strany už to bylo zapomenuto. Jak jste možná postřehl, věnuji svoji pozornost dosti širokému okruhu zájmů a přiznám se, že mne mnohem více uspokojují právě ty nepolitické. Jsem přesvědčen, že my dva nemáme ve skutečnosti žádného důvodu spolu nevycházet slušně. Zdánlivý nesoulad podle mého názoru pramení hlavně z toho, že se jako lidé málo známe a máme dosti odlišný styl slovního vyjadřování. Posuzovat druhého podle několika vět, napsaných v situaci, která je pro něj něčím citlivá, nemusí být objektivním podkladem pro vzájemnou diagnózu osobnosti. Pokud byste znal mé názory na politiku, a to i místní, možná by Vás překvapilo, že nejsou zdaleka tak výrazné, jak by mohlo z obsahu tohoto fóra vyplývat. Ostrost některých mých reakcí je pouhou odezvou na sprostotu a urážky, které byly uveřejněny a směřovaly někdy i na moji osobu. Všimněte si, že je psal vždy anonym, resp. někdo, kdo se neuměle snažil anonymem zůstat, protože neměl tolik osobní odvahy se podepsat. Stejně jako já však ani on anonymem v podstatě není. Lidé nás nepochybně poznali podle stylu, slohu, pravopisu a obsahu toho, co nám leží na srdci. Vždyť v osobním kontaktu používáme i stejnou argumentaci jako v příspěvcích. Ostřejší tón mi není vlastní, ale dokáži jej použít tam, kde mám pocit, že na hrubý pytel se hodí hrubá záplata. Jelikož byly zmíněné Útoky politicky jednostranné, vyznívá to tak, že jsem sám spjat svými názory s druhou stranou. Do tohoto světla jsem byl ovšem pouze vmanipulován. Kdosi poměrně jednoduše uvažující si vysvětlil mé odmítnutí Účasti v politickém boji za jeho osobu tak, že jsem jeho nepřítel. Spolupracuji však přátelsky s kýmkoli, kdo jedná slušně a vidím-li, že mu jde o dobrou věc. Jelikož bydlím v Grygově, za dobrou věc považuji cokoli, co přispívá k rozvoji rozumného vyžití občanů, hlavně dětí a mládeže, ke spolupráci na rozvoji obce a pěkných mezilidských vztahů. Možná neuvěříte, ale pokud by byla jiná souhra okolností, mohlo podobné fórum vzniknout již před několika lety, kdy u "vlády" byl někdo jiný. Jen by musel mít doboru vůli, ochotu dát prostor pro veřejnou diskuzi a být schopen snést, že existují lidé s rozdílnými názory.
Svěřím se Vám v tomto předvánočním čase s tím, proč jsem dnes mezi strojením vánočního stromečku a balením dárků pro mé nejbližší reagoval na Váš příspěvek. Důvody nebyly politické, jak by se mohlo z odpovědi zdát, ale lidské. Paní místostarostka Božena Skopalíková, o jejíž mrzký peníz jste se otřel, když přitom musíte vědět, že na něm problémy hospodaření obce určitě nestojí, se nikdy netajila svou vírou v Boha. Nedávno přišla o jednoho ze svých nejbližších a bolest nad touto ztrátou ji ještě neopustila. Od nástupu do funkce strávila prací pro obec mnohem více, než by odpovídalo jejímu platu a třeba i hodně přehnaným požadavkům na pracovní dobu. Chci tím říci, že kdybychom jí měli proplácet přesčasy, tak by její setrvání ve funkci bylo pro obec možná skutečně neÚnosné. Je to osamělá žena, která má své názory, se kterými není nutno souhlasit, ale má na ně právo. Není na tom zdravotně zrovna nejlépe. Dnes, v předvečer Štědrého dne a poslední adventní neděle, podle mne není ta nejšťastnější doba na ni Útočit, i když je Vaším politickým protivníkem. Připadlo mi, že toto načasování Vašeho příspěvku je přece jen dost nepřiměřenou politickou tvrdostí, když paní Skopalíková se možná právě snažila zabepečit, aby posvátné světlo z Betléma dorazilo do všech domácností, které si jej považují. Ujišťuji Vás, že jsem na politické ani osobní půtky dnes neměl nejmenší chuti. Zdálo se mi jen nemorální za vzniklé situace nepozvednout hlas za stranu sporu, kterou jsem vnímal jako lidsky slabší.
Pokud bych byl vztahovačný a domýšlivý, mohl bych vnímat Vaše závěrečné přání také dosti negativně ("Vám, Vašim blízkým, ale hlavně všem lidem dobré vůle"), ale nechce se mi věřit, že byste se snižoval k něčemu takovému ubohoučkému. Nepochybně šlo jen o nešikovnost. Budu-li soudit podle sebe, nemáte přece žádného důvodu mne považovat za člověka vůle zlé a nepřítele, přinejmenším proto, že mne jako člověka vlastně neznáte. A proto Vaše přání trochu přeformuluji:
Přeji Vám, Vašim blízkým a i všem ostatním lidem v naší obci pohodové Vánoce a hodně zdraví v roce 2007.
J.S.