Pane Špási, vaše prásknutí dveřmi za diskuzí, ve které jste neobstál, mě nijak nepřekvapilo. Pochopil jsem, že raději budete jednostranně působit na občany roznášením pamletů do schránek, což umožňuje vyhnout se seriózní demokratické diskuzi. Jsou to metody typické pro méně vyspělé politické systémy. Přiznám se, že ani moje odbornost nestačí na interpretaci pojmu "personifikovaných myšlenek písemného projevu", který jste užil. Domníval jsem se, že doba odhalování identit zde je již za námi, že jsme si zvykli na to, že je to věc každého, jak zde chce vystupovat a vystupuje (třeba Petr nebo Pavel). Nepřekonatelný asi v tomto směru zůstane váš politický guru, který v duchu přesvědčení o své fikanosti zasypával dlouho diskuzi příspěvky pod neustále měnícími se jmény. Nefušujte do řemesla jiným v oblastech, ve kterých nejste pevný v kramflecích, takové aktivity zpravidla přinášejí jen nepříjemno. Nejste dobrý psycholog, o čemž svědčí prakticky všechny vaše příspěvky. Nejprve voláte po konkretizaci problému a ohrazujete se proti výmyslům a dezinterpretacím a nakonec, když je problém definován naprosto konkrétně a jasně, uchylujete se k podpásovým metodám diskuze a od problému utíkáte k hloupostem, jež nazýváte nesmyslně fatálními chybami. Vypadá to tak, že peníze, které by měly být podle právní normy na jistém Účtu tam prostě nejsou, což je špatně a vy to velmi dobře víte. Není důvod to nazývat fatální chybou, ale stát se to určitě nemělo. Bylo by moudré raději mlčet, pokud s tím nemáte nic společného, ale jako bojovníku za opozici vám to nedá, musíte reagovat. A pak jste opakovaně zděšen, co vaše reakce vyvolají. Neunesete to a pozdě prcháte od problému, kličkujete při tom a snažíte se odvést pozornost jinam. Na stěžejní otázku, jak vyřešit problém chybějících nemalých peněz na Účtu, který bez pochyb kostlivcem ve skříni je, odpovědět nedokážete. Řešením není zjištění, že peníze se prostě utratily v rámci běžného rozpočtu, protože byly termínově i Účelově vázány. A to je smutné, protože tento problém někdo zavinil a k odpovědnosti za něj se nehlásí. Jako odborník na finance si to možná uvědomujete mnohem intenzívněji než ten, kdo vše spáchal. Je to dáno vaším smyslem pro pořádek a citlivým chápáním odpovědnosti. Pokud máte výhrady k informacím o zadluženosti obce, pláčete na nesprávném hrobě, ty zde nikdo nevymyslel ani nezmanipuloval a příspěvek pana J.S. na toto téma je pouze citací novinového článku z MfD, jak jsem měl možnost si osobně ověřit. Pokud byste se již opravdu do další diskuze nezapojil, což se mi příliš nechce věřit, že se skutečně stane, rád bych vám poděkoval za všechny vaše příspěvky, protože pro mě byly a jsou velmi zajímavým materiálem pro studium jednání respondentů v tenzi a mezních situacích. Pokud bych byl vaším osobním psychoterapeutem, vaše rozhodnutí držet si od podobných diskuzí patřičný odstup, bych vám nepochybně schválil. Proč se zbytečně vzrušovat problémy druhých, nepřináší-li to vnitřní spokojenost a vyrovnanost? Proč nezůstat ve vztahu k lokálnímu politickému haštěření a kočkování nad věcí, které osobně nezainteresovaní sledují pouze s Útrpným Úsměvem?