Sesypala se na mne spousta dotazů, výčitek a invektiv, proč zůstávám v anonymitě. Stydím se za své jméno? Nemám odvahu neanonymně vystoupit? Chci být zajímavý a tajuplný?
Důvody existence virtuálního J.S. jsou velmi prosté:
1. Nepovažuji svoji osobu za ničím zajímavou ani důležitou, abych se zde musel prezentovat svým pravým jménem. Vyhýbám se tak diskuzi o mé osobě a přímým osobním invektivám. Takto označen mohu například snadno připustit, že jsem třeba vůl (ve smyslu či duchu nějakého příspěvku) a nepoškozovat svoji osobu na veřejnosti nebo v zaměstnání. Neznamená to, že bych nenesl žádnou odpovědnost, neboť kdo je J.S., je již dávno tzv. veřejné tajemství. V mnoha příspěvcích nezakrytě prozrazuji skutečné Údaje ze svého života. Osoby v hlavních rolích nakonec velmi dobře znají moji pravou totožnost, jak vyplývá z jejich příspěvků, narážek a urážek. Při osobním kontaktu s mnohými z nich ji nijak neskrývám. Ti nejostřejší by si měli uvědomit, přestože moji symbolickou anonymitu veřejně kritizují, že pokud bych z ní tady vystoupil, dávno bych již musel použít dostupných prostředků k ochraně své osobnosti. Takto jim prozatím umožňuji snadno a beztrestně nazývat mne třeba volem. Ujišťuji je, že zjištění, ze kterého počítače byly jejich urážky odeslány, je díky ubohé technické kvalitě diskuze na obecním fóru velmi snadné. Každý počítač má svoji IP adresu a ta zůstává zaznamenána v různých přenosových protokolech (vyhrazuji si právo na nepřesnost, neznám správný název těch komunikačních seznamů). Je pod moji Úroveň po nich takto pátrat nebo nechat pátrat. Svým stylem a obsahem příspěvků stejně vystupují ze své anonymity. Dělají stejné pravopisné chyby, stejně člení či nečlení napsaný text apod. To platí i pro mne - i můj styl je charakteristický a snadno poznatelný. Zajímavé také je, že ti, kteří mne nedůrazněji vyzývají k vystoupení z anonymity, sami svoji pravou totožnost otevřeně neudávají. Závěrečné shrnutí -
o mne tady prostě nejde!
2. Označení J.S. je vhodné pro roli globálního moderátora, kterou zde zastávám, i proto, že je stručné.
3. Označení J.S. je výhodné pro mne i pro Vás. Umožňuje totiž nejen mně, ale hlavně Vám vystupovat pokud možno nezaujatě. Představte si, že byste věděli, že jsem třeba popelář, ředitel nemocnice nebo vyšetřovatel policie. Váš postoj k diskuzi i můj přístup k Vám by tak mohly být zkresleny a ovlivněny. Nebyl bych virtuálním J.S. a musel bych co chvíli obhajovat svoji profesní a životní pozici. To by odporovalo mé roli. Nejsem politik ani představitel obce, nejsem členem žádné strany, spolku či hnutí. Nejsem za globální moderování nikým placen ani jinak odměňován s výjimkou obsahu Vašich příspěvků.
4. Nemyslím si též, že by Vás těšilo, kdyby u každé mé připomínky byla vylepena má vizitka. Vzpomínám si, jak maminka ráda říkávala, když jsem byl malý a někam příliš často psal své jméno: „Jména hloupých na všech sloupích.“ Opakování zkratky J.S. je pro Vás i mne mnohem snesitelnější.
5. J.S. je monogram jména, kterým mne nazývala moje teta, která měla velký vliv na moji výchovu v dětství, když mne chtěla zlobit – Jura Scedulů (možná to myslela spíše takto – Jura s cedulů, kdo ví, vybral jsem si tu první verzi). J.S. je hezčí než Jsc.
6. Pro ty, ve kterých teč vznikl pocit, že mohu své virtuální existence zneužívat, uvádím, že vedení obce má kdykoli možnost mi okamžitě zrušit přístup k fóru v roli globálního moderátora.
Předpokládám, že budete tuto moji virtuální existenci tolerovat a respektovat. Dovoluji si vás o to zdvořile požádat, případně, chcete-li, i poprosit.
Děkuji za pochopení.
Váš J.S.